Specjalność: ZARZĄDZANIE W AGROBIZNESIE
Celem specjalności jest: wykształcenie samodzielnych producentów i przetwórców żywności na skalę przedsiębiorstwa rodzinnego. Nauka projektowania i realizacji przedsięwzięć o zadowalającej rentowności. Nauka trafnego analizowania warunków środowiska i poszukiwania okoliczności sprzyjających przedsięwzięciom. Przekazywanie dobrych obyczajów w produkcji i przetwarzaniu żywności, szacunku do przyrody, tradycji i kultury.
WIEDZA:
Absolwent tej specjalności posiądzie rozległą wiedzę o perspektywach i potrzebach działalności ludzkiej w produkcji żywności i kształtowania środowiska. Pozna uwarunkowania prawne, ekonomiczne i środowiskowe w podejmowaniu tej działalności.
UMIEJĘTNOŚCI I KOMPETENCJE:
Wybór tej specjalności pozwoli studentom zdobyć umiejętności i kompetencje w zakresie:
- gromadzenia informacji dotyczących produkcji i przetwarzania żywności oraz innych działań w tym obrębie.
- rozpoznawania i określania problemów dotyczących takiej działalności.
- projektowania i stosowania nowoczesnych metod zarządzania przedsięwzięciami.
- przeprowadzania badań i analiz strategicznych w produkcji i przetwarzania żywności,
- tworzenia i wdrażania koncepcji rozwojowych,
- wykorzystania technologii informacyjnych w zarządzaniu przedsiębiorstwem,
- podejmowania optymalnych decyzji w warunkach konkurencji, niepewności i ryzyka,
- samodzielnego podjęcia i prowadzenia działalności gospodarczej w warunkach konkurencyjnego rynku i z pozycji partnerstwa gospodarczego.
- świadomość zaszczytnej odpowiedzialności za produkcję i przetwarzanie żywności oraz kształtowanie środowiska przyrodniczego.
PERSPEKTYWY ZAWODOWE:
Absolwenci tej specjalności, będą mogli:
- prowadzić samodzielnie w małym rodzinnym przedsiębiorstwie działalność rolniczą, hodowlaną, ogrodniczą i warzywniczą.
- prowadzić samodzielnie małe rodzinne przetwórnie żywności: młyny, piekarnie, mleczarnie, serowarnie, masarnie, wyroby fermentacji, przetwórstwo owoców i warzyw.
- pełnić w środowisku wiejskim funkcję menadżera, instruktora, doradcy, członka struktur samorządowych i pracownika instytucji okołorolniczych.
- oferować swoje wysokie kwalifikacje już aktywnym podmiotom gospodarczym z obszaru produkcji i przetwarzania żywności.